top of page
Omsorg i klostrene

I 1100-1200-tallet blev der bygget flere klostre i Danmark. De kom til at spille en vigtig rolle for behandlingen af syge. Herover ses ruinerne af Øm kloster. Det blev bygget omkring år 1172

 

Klostre og plantemedicin

Det var familiens opgave at tage sig af hinanden i middelalderen. Også hvis man blev syg. Men på klostrene kunne alle syge få hjælp. Munkene brugte plantemedicin. Viden om planter, og hvordan de virkede, var vigtig. Munkene vidste meget om planter. Planterne til medicin dyrkede de i haverne i klostrene.

3_Øm_Klosterruin_kirken.jpg
spørgsmål.png

Klostre var sygehuse

Find koden

Hvornår blev Øm kloster bygget?

Overvej

Hvem har du ansvar for at

hjælpe i dag?

Øm Kloster, ruiner af klosterkirken, foto: Nils Jepsen.

På knogler fra gamle klostres kirkegårde kan man se, at der også blev opereret. Man kan fx se, at de kunne sætte et knoglebrud rigtigt sammen. Munkene måtte ikke udgyde blod. Derfor har de nok ikke selv stået for operationerne. De har taget sig af de syge bagefter.

Spedalske

Spedalskhed var en smitsom sygdom. Den var almindelig i Danmark i 1100-1200-tallet. Hvis man led af spedalskhed, blev man udstødt af samfundet. Men munkene så det som deres opgave at hjælpe de spedalske. Der blev oprettet særlige steder, hvor de spedalske boede og fik mad og pleje. Man forsøgte at holde de syge væk fra andre. Det gjorde man for at undgå, at de kunne smitte andre med den ubehagelige sygdom.    

Sygesale på klostrene

I 1400-tallet kom der nye kloster- ordener til Danmark. At bede og arbejde var munkenes vigtigste 

opgaver. 

 

På klostrene  blev der oprettet sygesale. Her passede munkene 

de syge, der var fattige eller uden familie. Der var plads til 20 patienter i salen på billedet. Ved hver fordybning i muren stod en seng. 

4_helligåndshuset.jpg

Helligåndshospitalet i København.

9_knogleSpedalsk.jpg

© 2020 Folkekirkelige Skoletjenester

bottom of page