top of page
Gregoriansk sang

Gregoriansk sang er munkesang fra den tidlige middelalder omkring år 500. Denne form for sang har rødder helt tilbage til de salmer, som jøderne brugte i deres gudstjenester. Selv om gregoriansk sang er meget forskellig fra moderne musik, så var den med til at danne grundlaget for den musik, vi lytter til i dag.

Munkenes sang

Gregoriansk sang blev sunget af munke, der levede i de katolske klostre. De kunne både læse og skrive latin, som var det sprog kirken brugte dengang. Det var munkene, der sang under gudstjenesten. Gregoriansk sang var en slags brugsmusik. Den skulle bruges til noget helt bestemt, nemlig til at synge de hellige ord fra Bibelen højt.

Neumer

Alle sang den samme melodi. Som støtte opfandt man en slags noder, som hedder neumer. Neumerne kunne kun hjælpe munkene med at vise, om tonerne gik op eller ned - ikke præcist hvilken tone det var, eller hvor lang den var. Neumerne blev grundlaget for det nodesystem, vi kender og bruger i dag.

Lyt

Lyt til gregoriansk kirkesang i videoen herunder:

Gregoriansk sang.jpg
spørgsmål.png

Chant

Find koden

Hvornår stammer gregoriansk sang fra?

Overvej

Hvorfor var opfindelsen af

noder vigtig?

David spiller harpe for Saul, Nikolai Mikhailovich Plyusnin (1848—1920)

Gregoriansk sang er blevet populært igen. Der udgives nye albums og videoer på youtube med bl.a. Chant – Music for paradise, som kan høres herover.

Noder og neumer

Sådan har neumer udviklet sig til de noder, vi kender i dag.

noder.jpg

Læs mere om noder ved at klikke på billedet herover.

munke.jpg

© 2020 Folkekirkelige Skoletjenester

bottom of page